copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Info

Lotus Elise

Een paar weken terug reden we vanaf de snackbar terug naar ons werk toen we een Lotus Elise langs de weg zagen geparkeerd. Arno en ik zeiden gelijk dat we daar nog wel eens een keer in zouden willen rijden. 's Middags kreeg ik een mailtje van Arno dat een Elise gewoon te huur is bij Budget. Dus uiteindelijk een datum geprikt en de auto gereserveerd.

's Ochtends om 07:00 zijn we vanuit Leiderdorp vertrokken naar Apeldoorn. Helaas is de vestiging van Budget daar de enige die een Elise heeft staan. Onderweg hadden we erg veel regen, dus dat voorspelde niet veel goeds. Eenmaal aangekomen was het gelukkig droog. Na een hele papierhandel konden we dan eindelijk rijden. Kap neer, maar wel de verwarming aan.

Eerst even het motortje op temperatuur gebracht, maar snel daarna kwamen we een mac donnalds tegen, dus eerst daar maar even gestopt om wat te drinken en een donut te halen. Ze hadden er ook een prachtig parkeer terrein om wat foto's te schieten (overigens, als je op de foto's klikt krijg je de grote versies).


Elise schuin van voren, ziet er wel erg gaaf uit.

De kant de je het meest te zien krijgt ;-)

De afwerking en het interieur van de auto is dus echt sportief. Als het niet echt nodig is, zit het er niet in. Tot onze verbazing was deze versie wel met een radio/cd-speler uitgerust. Maarja, ik kan me niet voorstellen dat je die lang gebruikt, de motor klink veel leuker.


De binnenkant.

Op de foto van de binnenkant kun je goed zien hoe kaal de auto is uitgevoerd. Ook is hier goed het (gelijmde) aluminium chassis te zien. Bij het instappen merk je overigens direct dat je met een sportwagen te maken hebt. De deuren zijn klein en je moet echt in de auto klimmen. De stoelen zijn keihard, en alleen de bestuurdersstoel is instelbaar: hij kan voor en achteruit.

De auto staat bekend om het vele gebruik van aluminium, en dan vooral de "extrusions". Hierbij wordt het alumium door een mal geperst. Ze hebben dat zo ver door gevoerd dat naast het chassis, zelfs de pedalen op deze manier zijn gemaakt.


Het smalle gaspedaal lijkt vreemd, maar je merkt er in de praktijk weinig van.

Het nadeel van de foto's is dat je niet zo'n goed idee krijgt hoe de auto er uitziet, als wanneer je hem ziet rijden. Dus had ik ook de videocamera maar meegenomen, en wat film volgeschoten. Overigens zijn alle filmpjes in divx formaat om het allemaal een beetje klein te houden (de divx codec is te vinden op divx.ctw.cc).


Arno maakt de entre op het parkeerterrein voor de mac.

Na de fotosessie bij de mac heb ik een stukje gereden. Na de eerste paar meters heb je gelijk het idee dat je in een kart zit! Hij is laag, stug geveerd, niets is bekrachtigd en alles is erg direct. Gasgeven geeft direct respons, en het Rover blok geeft aardig wat vermogen af.


1.8 Rover K serie blok, in het midden van de auto, aandrijving door een 5 versnellingsbak naar de achterwielen.

Na wat omzwervingen hebben we wat binnendoorweggetjes gevonden, die blijken er erg veel te zijn in de buurt van Apeldoorn. Over het algemeen zijn het wegen met zoveel bochten dat je je echt verbaasd dat je er 80 mag. Echt de perfecte omgeving voor deze auto. Continue proberen om de motor boven de 4000 toeren te houden en dan van de ene bocht naar de andere. Hier merk je heel goed hoe stijf het chassis is. De wegligging is echt perfect, pas als je heel erg lomp gaat doen krijg je hem van z'n koers).

Accelereren met deze auto is ook erg leuk. Door z'n lage gewicht (net over de 700KG) zit hij binnen de 6 seconden op de 100KM/u. De volgende opname was tijdens zo'n acceleratie, helaas alleen met de kap dicht, waardoor het motor geluid een beetje gedempt is.


Even sprintje trekken.

Na een tijdje gereden te hebben, zijn we zo rond 12 uur maar eens op zoek gegaan naar een restaurantje voor de lunch. Na wat zoeken zowaar iets aardigs gevonden, wat nog eetbaar was ook. Na de lunch begon de lucht toch wel redelijk te betrekken. Dus hebben we de kap er maar opgezet. Als je daarna de deur open doet vraag je je wel af of je de auto nog in kunt komen...


Kap is vrij snel te moteren, en natuurlijk gewoon handwerk.

Hoe ga je daar inkomen?

Na wat oefening gaat het in en uistappen overigens vrij gemakkelijk. Het is even een kwestie van wennen. Met de kap dicht is er wel wat meer herrie, maar de kap lekt niet. Gelukkig is het niet gaan regenen, maar we vermoeden dat het vrij goed is uit te houden met deze kap.

Bij een tankstation hebben we maar een kaart van de omgeving gekocht, aangezien het toch wel moeilijk is om anders de leuke wegen te vinden. Met kaart ging dat een stuk makkelijker. Na wat omwegen zijn we ook bij de postbank gekomen. Tijd om weer een foto te nemen en de benen te strekken.


Natuur genoeg rond Apeldoorn.

De weg naar het parkeerterrein waar we de foto hebben genomen was wel erg leuk, veel bochten. Dus voor het instappen de videocamera gepakt en de weg terug maar eens vastgelegd. Het is overigens goed te zien dat er nogal wat hobbels in de weg zitten ;-).


Leuke slingerweg, nu alleen nog pace-notes...

Hierna hebben we nog wat rond gedwaald in de buurt van Apeldoorn, en hebben we de auto zo rond 17:30 weer ingeleverd bij Budget. Auto was wel wat vies geworden aangezien we in de loop van de dag over wat boeren weggetjes zijn gereden, die vol lagen met modder. De enige echte schade was te vinden aan het nummerbord aan de voorkant. Die kon het niet winnen van de verkeersdrempel...


En toen was ie een beetje omgevouwen.

Al met al hebben we toch meer dan 300KM afgelegd in de Elise, en dat is erg goed te doen. De stoelen zijn wel wat hard voor de langere afstanden, maar het veercomfort is prima, zonder problemen te geven bij het snelle werk. Ook op de snelweg is deze auto prima te gebruiken, alleen maakt de motor dan wel wat veel herrie. Maar inhalen is wel erg leuk!

Als je van sportauto's houd en je wil er een keer een huren, dan is dit zeker een aanrader!