copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Info

Audi on tour

Een paar weken terug kreeg ik post van Audi met een persoonlijke code om deel te nemen aan de "Audi On Tour". Dat bekend inschrijven voor een proefrit in een Audi naar keuze. Het zijn alleen niet de standaard modellen waar je uit kan kiezen voor de proefrit:
 • A3 Sportback 3.2 V6 (250pk, 320Nm, S tronic)
 • S3 (265pk, 350Nm, 6-bak)
 • A4 Avant 3.0 TDI (233pk, 450Nm, Tiptronic 6)
 • A4 Cabriolet 3.2 FSI (255pk, 330Nm, Tiptronic 6)
 • A6 Allroad Quattro 3.0 TDI (233pk, 450Nm, Tiptronic 6)
 • S6 Avant 5.2 FSI (435pk, 540Nm, Tiptronic 6)
 • S8 5.2 FSI (450pk, 540Nm, Tiptronic 6)
 • Q7 3.0 TDI (233pk, 500Nm, Tiptronic 6)
 • TT 3.2 V6 (250pk, 320Nm, S tronic)
Aangezien ik niet erg hou van zware auto's en een sterke voorkeur heb voor een atmosferische motoren, heb ik me ingeschreven voor de A3 Sportback.

Een week voor aanvang van de Audi On Tour, kreeg ik een bevestiging toegestuurd dat ik kon langskomen voor een proefrit in de auto die ik heb geselecteerd.
Helaas krijg ik een paar dagen voor de proefrit een telefoontje van de dealer. De betreffende A3 had schade opgelopen en was niet langer beschikbaar. Alhoewel niet geheel vergelijkbaar werd bij een proefrit aangeboden in de S3 als alternatief. Alhoewel ik het erg jammer vond dat de V6 niet beschikbaar was, heb ik de proefrit in de S3 natuurlijk geaccepteerd.

Op de dag van de proefrit was ik netjes op tijd aanwezig bij de dealer, natuurlijk met mijn eigen auto. Ontvangst was met een kopje koffie. Het was nog vroeg, dus de koffie was erg welkom. Na de koffie werd een kopie gemaakt van het rijbewijs en moest een vrijwaring getekend worden voor eventuele boetes (begrijpelijk gezien het arsenaal aan auto's wat beschikbaar werd gesteld).

Wat onverwacht werd gevraagd of men de sleutels van mijn auto mocht hebben. Men wilde de auto's van de klanten even netjes naast elkaar parkeren. Nadat ik even heb uitleg hoe in mijn auto in te stappen, te starten en te rijden, werd met enigsinds verbaasd gezicht de sleutel in ontvangst genomen.

Het weer was redelijk deze ochtend. Een zonnetje, rond de 10 graden. Natuurlijk stond de auto niet op winterbanden en was de weg hier en daar vochtig, dus echt optimale omstandigheden waren het niet om de auto wat sneller te rijden.

De S3 stond klaar met draaiende motor en was, zo werd mij verzekerd, reeds warm gereden. Na afstellen van stoel en spiegels was het tijd om 45 minuten de auto aan de tand te voelen. Hier even een korte impressie van de auto.

Het uiterlijk van de auto is erg "understated". Voor een top-of-the-line A3 zie je het er niet aan af. Maar waarschijnlijk heeft Audi daar bewust voor gekozen.

Even kort wat gegevens over de auto:

 • 2.0 (1984cc) turbo met directe inspuiting en variabele inlaat timing
 • 265PK @ 6000rpm, 350Nm @ 2500-5000rpm
 • handmatige versnellingsbak met 6 versnellingen
 • Quattro (haldex) 4 wiel aandrijving
 • 1455kg droog gewicht

Natuurlijk heb ik als eerste alle electronische hulp uitgeschakeld. Mij gaat de proefrit om met de auto te rijden, niet om de electronica te testen.


ESP uit

Daarna heb ik eerst de hardware geinstalleerd om een registratie te kunnen maken van de rit.


Racelogic DL1


Sony high resolution bullet cam


Chasecam solid state VCR & LCD scherm

Natuurlijk kan je van een 2.0 turbo motor met 265PK niet verwachten dat het een wonder van lineaire vermogens afgifte is. Maar in de praktijk valt het erg mee. Het is zeer duidelijk dat pas boven de 3000 toeren voldoende uitlaatgassen worden geproduceerd om de turbo goed op druk te krijgen. Boven dit toerental blijft de motor tot het rode gebied erg netjes zijn vermogen leveren.
Beneden de 3000 toeren is het niet alsof er niemand thuis is, maar de motor is natuurlijk wat minder in zijn element.

Van de directe inspuiting is tijdens het rijden weinig te merken. Wel is het dudielijk wanneer de motor stationair loopt. Het motorgeluid buiten de auto lijkt op dat van een (direct ingespoten) diesel.

De 6 versnellingsbak schakelt prima, is soepel en ook de achteruit laat zich prima inleggen. Dit gaat overigens gepaard met een luide piep.
Achteraf ben ik blij dat ik de auto met een handbak heb kunnen rijden. Ik ben bang dat de S tronic transmissie me zou zijn tegen gevallen bij de V6.

De pedalen zijn verrassend goed geplaatst. Ondanks het "touring car style" electronische gaspedaal, staan rem en gaspedaal goed om "heel & toe" te rijden. Ook hier gooit de electronica geen roet in het eten (zoals tegenwoordig vaak wel het geval is bij de diesels). De reactie van de motor op het gaspedaal is goed. Audi heeft duidelijk werk besteed aan een vlot reagerende motor.

Met de prestaties die de motor levert is een 4 wiel aangedreven onderstel geen overbodige luxe. Echter, je zou zeggen dat de motor wat onder bemeten is voor de tractie die het onderstel levert. De mechanische tractie (met ESP uit, uiteraard) is erg goed. Naar mijn smaak zou de auto iets meer negatief camber mogen hebben, om ook in de snelle bochten wat meer grip te hebben.

Een ander punt waar Audi duidelijk aandacht aan besteed heeft is de stuur- en rembekrachtiging. De stuurbekrachtiging is niet opmerkelijk aanwezig tijdens het rijden en dempt de feedback van de wielen niet overmatig.
Het meest verrast was ik door de rembekrachtiger. Audi/VW heeft er nogal een handje van de rembekrachtiging erg gevoelig te maken. Gelukkig was dat bij deze S3 niet het geval.
Wel grijpt de ABS redelijk vlot in. Gezien het redelijk brede rubber en de conditie van de weg, niet geheel vreemd. Ondanks dat is een redelijk substantiele vertraging haalbaar onder deze niet ideale omstandigheden.

De S3 is voorzien van een sportonderstel. Voor een A3 zal het ongetijfeld een onderstel zijn wat een stuk sportiever is afgesteld dan standaard. Zelf vind ik dat het onderstel te erg richting comfort is afgesteld. De auto rolt nog redelijk in de bochten. Een stapje sportiever zou niet misstaan.

Natuurlijk heb ik nog wat filmpjes gemaakt tijdens het rijden. De twee linker meters in beeld geven de G krachten aan in de bochten en bij het optrekken en afremmen (de meters gaan tot maximaal 1G).


Wegrijden van parkeerplaats.


Industrieterrein uit en brug over.


Kort sprintje.


Van de snelweg af.

Al met al is de auto me in het geheel niet tegengevallen. Het onderstel geeft een zeer behoorlijke hoeveelheid grip. De motor levert een geweldige hoeveelheid koppel, en de uitrusting (iets wat mij verder niet intereseerd) is erg netjes. Het grote minpunt van deze auto voor mij is dat ik erg snel verveeld zou raken in deze auto. Hij is erg "idot proof" opgezet. Voorspelbaar karakter, 4 wiel aandrijving, veel vermogen, electronische hulpmiddelen zodat iedereen er zo mee weg rijdt. Daardoor is de auto niet "spannend". Het gevoel van continue uitdagen, dat het sneller en beter had gekund en dat je als bestuurder de beperkende factor bent, niet de auto.

Ik kan me heel goed voorstellen dat deze auto veel mensen aanspreekt. De "street cred" is natuurlijk erg hoog, en het S3 predikaat achterop zegt veel. Maar het is niet mijn auto. Wellicht dat de A3 3.2 V6 beter zou zijn geweest voor wat betreft de motor, maar ik ben bang dat de zwaardere V6 voorin de auto te veel gewicht voorin zal geven, waardoor de balans ontregeld wordt.

Al met al was het wel een heel geslaagd uurtje sturen. Ik dank Audi (en natuurlijk van Beynum in Gouda) van harte voor de mogelijkheid aan de Audi On Tour te mogen deelnemen.