copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Info

Prodrive training stage 2

Aan het begin van het jaar hebben we de Prodrive training gedaan. Nu, net voordat het weer echt slecht gaat worden was het tijd voor stage 2.

Zaterdag 8 november was het weer tijd om af te reizen naar Lelystad. 's Ochtends om 07:30 uur afgesproken op de parkeerplaats bij het brug restaurant over de A4. Daarna op naar Lelystad.


Onderweg op de snelweg.

Natuurlijk waren we er weer veel te vroeg, maar wel mooi even de tijd om weer wat foto's te nemen van het wagenpark.Even de auto's op een rij van links naar rechts:

  • Audi A4 Avant 3.0
  • Audi A3 1.8
  • Toyota Starlet 1.3
  • Nissan 100NX 1.6
  • Volvo V40 2.0T
Na de fotootjes eerst maar es een bakkie doen binnen. Stukje warmer...Natuurlijk voordat we worden los gelaten op de baan eerst een stukje theorie. Er werden wel weer wat nieuwe dingen behandeld t.o.v. de vorige keer, maar er was wel erg veel overlap. Helaas ook deze keer weer erg weinig aandacht voor de banden, alleen het stukje over de markering, druk en profiel werd besproken.Na de theorie was het indelen in groepjes. Onze groep had 7 personen, we konden deze keer gelukkig bij elkaar blijven en kregen er nog 2 bij (Porche 911 en VW Bora).

Daarna was het op naar de baan, en we kwamen gelijk uit bij het favoriete object: De rotonde :).
Deze keer werd er wat meer ingegaan op overstuur. Natuurlijk eerste rondjes even de auto aftasten, maar daarna gewoon proberen de auto complete rondjes dwars te houden.
Je krijgt met deze proef altijd een heel aardig idee wat de auto gaat doen als je in de buurt van de limiet komt. Onderling zijn we ook nog even gewisseld van auto. Dan merk je ook gelijk dat de auto's heel verschillend reageren. Dat geeft maar weer aan dat het heel erg nuttig is dat je deze cursus met je eigen auto volgt.En daarna ook nog de andere kant op :). Erg leuk dat je de waterdruppels tegen je zijraam aan ziet komen.

Na de rotonde was het tijd voor de eland proef. De mensen die deze nog niet hadden gedaan mochten met de instructeur meerijden om een idee te krijgen wat het verschil is tussen de eland proef met en zonder stabiliteitscontrole.
Daarna kon iedereen de proef zelf proberen.


Daarna was het tijd voor een hapje eten en even bijkomen :)

Na de lunch mochten we de kombaan op. Het blijkt dat het nogal afhankelijk is wie er toezicht houdt op de kombaan hoe hard je erop mag. Deze dag werd er blijkbaar niet zo moeilijk gedaan. Normaal is de meest linkerbaan 120km/u, waarbij je zonder te sturen de bocht door kan. Ik heb zelf (in de starlet) 160 op het klokje gezien en ik hoorde van anderen nog hogere getallen :).
Helaas hadden we geen tijd het statief te monteren, maar we hebben toch nog een stukje kunnen opnemen:


Na de kombaan was het tijd voor de remproef. Aan komen rijden met 50km/u remmen, als je niet kan stilstaan voor de pilonnen, remmen los, sturen, en weer remmen. Voor mij een erg interessante aangezien het de eerste keer was dat ik deze proef deed in een auto zonder abs.
De volgende proef was de slalom. Deze keer werd de nadruk vooral gelegd op het sturen. In plaats van alleen een test te doen hoe je moest sturen werd er deze keer ook geklokt hoe lang je over het parkoers deed.


Uitslag slalom (nummers tussen haakjes zijn omgereden pilonnen)
PersoonAutotijd 1tijd 2tijd 3
ArnoVolvo v4030.128.827.2
EdPorche28.826.825.1
BasVW Bora31.2(+1)24.8(+1)23.1(+1)
RemcoNissan29.627.427.0
NicoleAudi A325.726.124.0(+1)
MichaelAudi A427.626.925.3
MarkToyota starlet29.426.425.8

Tijdens de slalom kwam Remco erachter dat de achterband van z'n Nissan aan het leeglopen was. In het begin leek het mee te vallen, maar het werd toch steeds erger :(

De laatste proef was "remmen in de bocht". Dit werd gedaan op het deel van de baan waar we de vorige keer de Y-splitsing hadden gedaan. Aangezien het niet verantwoord leek dat Remco nog mee reed met de Nissan heeft hij in Nicole d'r A3 meegereden.Nadat we klaar waren met de laatste proef gingen we terug naar het restaurant. Op de uitnodigingsbrief die we hadden gekregen stond nog als onderdeel de workshop "pech onderweg". Deze (bleek later) hoorde niet in deze cursus thuis. Uiteindelijk hebben we hem alsnog zelf gedaan. De achterband van Remco z'n Nissan moest echt vervangen worden, dus dat was een banden wissel op de pakeerplaats. Gelukkig hadden we voldoende materiaal bij ons om de wissel goed te kunnen doen.

Na de wissel was het tijd voor een drankje en de uitreiking van de certificaten.


Na de uitreiking zijn we naar Amstelveen gereden om daar bij de chinees even een hapje te doen. Leuke van de chinees daar is dat ze een ronde tafel hebben met een draaiplateau. En ja, als je dan toch al je camera spullen bij je hebt en je bent een beetje melig...