copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Info

Prodrive training

Aangezien het best weer een tijd geleden was dat ik een rijvaardigheid training had gedaan (even afgezien van de training bij Lotus) en ondertussen ook een andere auto rij, leek het me verstandig weer een training te volgen. Na geinformeerd te hebben of er nog meer mensen interesse hadden waren we uiteindelijk met een groep van 6. Wat uiteindelijk wel een leuk divers wagenpark opleverde:

  • Volvo S60T5
  • Smart
  • Peugeot 106
  • 3 x Mercedes C270CDI
  • Hyundai Coupe

We hebben de training gevolgd bij Paul Maaskant Prodrive Training. Het grote voordeel is dat je die training met je eigen auto kan doen, in tegenstelling tot de ANWB training die ik eerder heb gevolgd.

Nadat we 's ochtends in Lelystad waren aangekomen was het eerst tijd voor een kopje koffie. Daarna een kort stuk theorie, waar toch wel een aantal aardige dingen in zaten die bij de ANWB training niet naar voren kwamen.

Na het theorie gedeelte gingen we dan naar de testbaan. Aldaar werden we in groepen opgedeeld.


Even wachten op de groepindeling

Daarna eerst de remproef. Aan komen rijden op hoge snelheid, vol op de remmen op een erg gladde ondergrond en dan zien dat je (ondanks ABS) met geen mogelijkheid afremd. Erg eng. Daarna even op een wat lagere snelheid, dat gaat dan een stuk beter.

Het werd wel snel duidelijk dat de smart op zo'n gladde ondergrond erg last heeft van z'n korte wielbasis (en ook de banden, maar daar kom ik straks op terug).


Daarna op het zelfde stuk ook nog een stukje uitwijken erbij.

Er waren een aantal van de auto's die toch wat stabiliteitsproblemen hadden met deze test. Ook extra aanwijzingen van de instructeur hielpen daarbij niet. Die gooide het er trouwens op dat degene die problemen hadden te brede banden hadden.


Na wat zoeken kwam ik erachter dat alle auto's die problemen hadden op Continental banden stonden en dat er dus absoluut geen relatie was met de breedte van de band. En juist de breedte van de band was hetgene waar ze ook in de theorie 's ochtends voor gewaarschuwd hadden. Mijn eigen auto staat op Pirelli's en heeft de breedste banden van het hele stel. Ik heb gelijk de auto van m'n collega geprobeerd (die is vrijwel identiek, staat alleen op Continentals). Deze was een stuk minder stabiel en veel nerveuser bij de uitwijk oefening.

Hier nog even hoe het er van binnen uitziet bij zo'n uitwijkoefening.


Daarna werd het tijd om te gaan lunchen.

Na de lunch mijn favoriete onderdeel van de dag: de rotonde!

We kregen eerst een instructie in de Volvo door Paul Maaskant zelf. Tja, dat ziet er natuurlijk erg makkelijk uit als hij het doet, even wat onderstuur, overstuur met de handrem, en weer even corrigeren.

Maarja, toen het zelf proberen. Daar waren de Mercedesen wel in het voordeel, die zijn makkelijk te oversturen doordat ze achterwielaandrijving hebben. De Smart ging ook goed, maar wel snel achterstevoren.

Van binnenuit ziet het er wel grappig uit als de auto uitbreekt.


Na de rotonde kregen we van een andere instructeur aanwijzingen over de zithouding. Een van de meest voorkomende fouten is dat de rugleuning te ver naar achter staat. Deze zou in principe vertikaal moeten staan. Na bij iedereen grote of minder grote aanpassingen te hebben gemaakt gingen we de slalom doen, zowel voor- als achteruit. Achteruit is wel even wennen, aangezien je het alleen op de spiegels mag doen, maar na een rondje heb je het toch wel onder de knie.

Na de slalom was het wederom tijd voor een uitwijkoefening. Deze keer een Y splitsing, waarbij de instructeur op het laatste moment aangeeft of je links of rechtsaf moet uitwijken (en remmen natuurlijk ;). Voordeel was dat dit op een nat stuk asfalt was, dus een stuk meer grip.


Nadeel was wel dat de instructeur een beetje overmoedig werd (in iedergeval bij mij). Als je op een gegeven moment met 70KM/u komt aanrijden heb je wel optijd een signaal nodig welke kant je op moet (zoals ze ook 's ochtends in de theorie hadden uitgelegd).

Als laaste deel van de dag gingen we nog even de kombaan op. Helaas mochten we er maar 120KM/u rijden, maar het blijft toch leuk om in een bocht te rijden waarbij je je stuur gewoon recht kunt houden ;).

Daarna hebben we nog even wat gedronken en was het tijd om de certificaten uit te reiken:

Vergeleken met de ANWB training zou ik zeker nog een keer de Pro Drive training volgen. Ik vind dat je er veel meer leert, vooral ook doordat je in je eigen auto kunt rijden. Erg aan te bevelen dus.