copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Info

ANWB Slipcursus

Al een tijdje heb ik met het idee lopen spelen en naar aanleiding van de gladheid van afgelopen winter nu dan toch besloten een keer een slipcursus te doen.

Het verkrijgen van informatie over de cursus was helaas niet zo eenvoudig. Aangezien de ANWB allerlei informatie op het web heeft staan, heb ik natuurlijk een mailtje gestuurd. Uiteindelijk heb ik dan wat info ontvangen, maar dat was wel na meer dan vier weken.

Goed, alles ingestuurd en de bevestiging ontvangen. Maandag 16 augustus moesten we om 08:45 aanwezig zijn op de nieuwe baan in Lelystad. Dat was dus vroeg op!


Het gebouw bij de nieuwe slipbaan van de ANWB.

Na een stukje theorie d.m.v. een videoband konden er vragen worden gesteld. Daarna kreeg iedere groep een intstructeur aangewezen en gingen we naar de auto's. Per groepje van vier is er een auto. Je kunt dus de hele tijd meerijden wanneer de anderen uit de groep de proef doen, wat best wel leuk is. Ons groepje had een VW passat 1.8 (met airco!). Andere groepen hadden VW Golfjes met een 1.6 motor.

VW Passat 1.8
Onze auto.

Onze eerste proef was op de helling. Hier moesten we bovenaan beginnen en naar beneden rijden. Eerst even allemaal een slalom doen om op te warmen. Daarna naar een ander deel van de helling. Dit deel bestaat uit een glad en een ruw stuk naast elkaar. Als je daar gaat remmen trekt de auto scheef door het verschil in wrijving. Na wat oefenen ging dat best aardig. Alleen het gladde deel was wele even wennen. Onderaan de helling moet je een bocht maken zodat je aan de andere kant weer omhoog kan. Natuurlijk deed ik dat verkeerd en bleef niet op het asfalt maar ging over het gladde beton. Dat vond de auto minder geslaagd, die stond meteen achterstevoren ;-).

Hierna moesten we over het gladde deel naar beneden en proberen te remmen tot stilstand. Hierna werd het al leuker. Ze hebben op vrijwel alle delen van de baan, en dus ook op deze helling, watermuren. Deze worden door de instructeur gestuurd. Nu moesten we dus helling af en proberen de watermuur te ontwijken die ineens uit de grond kwam zetten.

Uitwijken voor de watermuur
En dan natuurlijk de watermuur (of volgens de instructeur het overstekende kind) niet raken!

Voor de koffiepauze mochten we nog een keer naar beneden rijden zonder specifieke opdracht. Dat moeten ze natuurlijk geen twee keer zeggen! Naar beneden over het gladde stuk en dan de handrem aan, met als resultaat een leuke pirouete ;-)

Na de koffiepauze konden we de volgende proef. Deze was voor het leren remmen op gladde ondergrond en later ook het uitwijken voor de bekende watermuren. Deze proef mocht je met je eigen auto doen (was niet verplicht). Ik moet zeggen dat ik daar wel veel van geleerd heb. Vooral het uitwijken voor een object. Als je een auto hebt met ABS (zoals mijn golf) moet je dus echt op het pedaal blijven hangen, ook al ga je sturen. Als je dat doorhebt gaat dat erg goed! Als je dus een eigen auto hebt is dit een aanrader om te proberen.

Klaar voor de start.
Klaar voor de start van de remproef.

Na de keurig verzorgde lunch konden we dan beginnen met het derde onderdeel. Ik moet zeggen dat deze toch verreweg het leukst was. Ook deze ging weer over een glad stuk. Voordat je het gladde stuk oprijd (met ongeveer 30 km/h) gaat je auto over een plaat. Deze plaat kan door oliedruk een stuk (bij ons 60cm) naar links of recht bewogen worden. Door een computer wordt het zo geregeld dat de plaat beweegt wanneer de achterwielen op de plaat staan. Met als resultaat dat je dus in een achterwielslip raakt. Dat was dus snel reageren en sturen. Daarna kwamen ook de watermuren er nog bij om het wat moeilijker te maken, erg fun!

Golf in de slip. Passat ontwijkt de muur.
Hier zie je goed hoe de auto opzij wordt geduwd. En daarna natuurlijk de watermuur ontwijken. Lijkt moeilijker dan het is.

Na deze proef was het natuurlijk weer tijd voor koffie of thee. En daarna op naar de laatste proef. Dit is voor het voelen van over- en onderstuur en het remmen in een gladde bocht. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een rotonde (mijn favoriete verkeersobject) waarbij de helft van de cirkel bestaat uit glad beton en de andere helft uit normaal asfalt.

Golf op de rotonde.
Natuurlijk lekker veel vaart maken, anders gaat zo'n auto niet glijden.

De passat waar wij in reden was helaas erg moeilijk in een overstuur situatie te krijgen. De groepen die in de golfjes reden hadden daar blijkbaar minder moeite mee. Het moeilijkste onderdeel was nog het remmen in de bocht op het gladde stuk. Hierbij moet je echt goed aanvoelen of je wielen nog wel grip hebben en snel je remdruk wijzigen.

Uitleg over de banden.
De instructeur geeft even uitleg over de verschillende banden en typeringen.

Na deze laatste proef (het was nu ongeveer 16:30) kregen we nog een kleine evaluatie en de uitreiking van de certificaten.

certificaat
Mijn certificaat.

Uiteindelijk is het een leuke en ook leerzame dag geweest. Je kunt in zeer gecontroleerde omstandigheden een aantal wat meer ongewone situaties meemaken met een auto. Wat mij betreft een aanrader.

Update: 16 juni 2002

Ik krijg erg veel reacties op dit stukje over de ANWB rijtraining. Veel mensen willen weten waar ze informatie kunnen krijgen. Tegenwoordig heeft de ANWB wat meer informatie op hun website staan. Je kunt dit vinden door op deze link te klikken.

Als je serieus overweegt een rijtraining te doen, lees dan ook het stukje over een andere rijtraining die ik heb gevolgd: Prodrive rijtraining.